Okategoriserade

Gesällbrev och Mästarbrev

Igår var jag på hantverksföreningen i Uppsala och fick se när Nathalie tog sitt andra gesällbrev och mästarbrev. Det är så fint och högtidligt att vara där. Lokalerna är gamla och målningarna är otroliga. I år var det inte lika många som det brukar vara, jag antar att det är på grund av pandemin.

Efter utdelningen av breven är det middag på festvåningen ovanför och det serverades mat från Hambergs och vin till maten. Det är en trevlig middag och alltid kul att prata med nya människor. Nya gesäller och mästare i andra yrken. Jag och Nathalie satt brevid målare och barberare. Det var även sadelmakare, hudterapeuter och frisörer som fick sina mästarbrev denna gång.

Det här var tredje gången vi var här. Första gången tog vi båda våra gesällbrev i hudterapeutyrket. Andra gången tog Nathalie sitt Mästarbrev i hudterapeutyrket. Jag valde att hämta ut mitt mästarbrev i Stockholm i blå hallen. Nu tredje gången fick Nathalie sitt andra gesäll och mästarbrev samtidigt.

 

Gesällbrevet är Hantverkarnas kvalitetsgaranti. För att få utföra gesällprovet måste du ha arbetat 4500 timmar.  Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Det garanterar pålitlighet som hantverksföretagare och yrkeskunnande. För att få utföra Mästarbrevet måste du ha arbetat i 10000 timmar med ditt yrke.

För er som är hantverkare kan jag verkligen rekommendera att ta gesäll och mästarbrev. Dels så för vi traditionen vidare, vi visar också att vi är stolta över vårt yrke och vårt yrkeskunnande. Jag tycker att det här är viktigt och jag är stolt över att vara hantverkare!

Om ni vill hitta mästare där ni bor så kan ni gå in på mästarregistret, Mästarregistret – Guiden till Sveriges hantverksmästare! (mastarregistret.se)